Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!

Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!

Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!

Těšíte se na příchod nového člena rodiny, i příruční tašku do porodnice už máte sbalenou? Ještě než si své miminko přivezete z porodnice domů, je dobré si připravit nejen dětský pokojíček a výbavičku, ale také nezapomenout na některé administrativní záležitosti. Co všechno byste měla zařídit, abyste si ten kouzelný okamžik, kterým je narození děťátka, mohla užít bez starostí?

Co vyřídit před porodem?

  • Předně mateřskou dovolenou. Potřebnou žádost vám dá váš váš gynekolog, až se bude blížit váš termín nástupu na mateřskou.
  • Požádat o peněžitou pomoc v mateřství. Nárok na ni vám vznikne pouze za splnění daných podmínek. Tyto podmínky stanoví zákon o nemocenském pojištění (z. č. 187/2006 Sb.). Nastoupit na peněžitou pomoc v mateřství můžete už 8 až 6 týdnů před očekávaným dnem porodu. Žádost o dávku podáte u svého zaměstnavatele (ten ji předá příslušné OSSZ), jste-li OSVČ, žádost podáte u příslušné OSSZ.
  • Je dobré si předem rozmyslet vhodnou porodnici a zaregistrovat se; s výběrem vám poradí gynekolog nebo porodní asistentka. 
  • Chcete mít porod podle svých představ, týkajících se některých porodnických a neonatologických postupů? Připravte si předem porodní přání, která předem zkonzultujte v rámci vyšetření v těhotenské poradně. 
  • Přihlásit se k pediatrovi. Tento úkon se vám možná bude zdát lehký, ale mnoho dětských lékařů má už svoji kapacitu zcela naplněnou. Proto na to pamatujte včas a zařiďte pro své miminko dětského lékaře.
  • Přiznání otcovství je třeba zařídit tehdy, jste-li svobodná či rozvená maminka a chcete v rodném listě dítěte uvést jméno otce. V takovém případě navštívíte matriční úřad a podepíšete souhlasné prohlášení o otcovství. Pokud tak neučiníte, automaticky se do rodného listu dítěte zapíše jen jméno matky. 
  • Ideálně před porodem vyberte jméno dítěte, aby zbytečně nedošlo ke zdržení zápisu o narození děťátka do matriky.
Maminko, nevíš, co vše zařídit před porodem? Poradíme!